El dia 15 de juny va ser el Dia de la presa de consciència dels abusos i maltractament a les persones majors. L’Associació UDPJ va llançar una campanya sota la iniciativa «DeletEdadismo, l´edat és només un número».
Amb aquesta campanya es pretén conscienciar a la gent jove i les noves generacions sobre la necessitat de detectar i erradicar l’Edadisme, trencant estereotips i fer una visió positiva de la longevitat i el bon tracte a les persones majors.
La societat cada vegada és més oberta i accepta nous conceptes i visibilitza realitats abans desconegudes i silenciades fins ara, com en l’Edadisme, un vocable que va ser inclòs a la fi de 2022 en el Diccionari de la Reial Acadèmia de la Llengua, el seu significat es: Una forma de discriminació social per qüestió de edat, que afecta a moltes persones majors.
Des de les nostres associacions tenim constància que moltes Afes han dut a terme activitats intergeneracionals, sempre amb resultats molt positius, on es dona en valor la necessitat d’acceptar i ajudar a les persones tal com són, i actuar amb molta empatia amb les circumstàncies de cada col·lectiu.
Des de la Federació aplaudim i animem totes les activitats intergeneracionals que afecten els nostres usuaris, donant-li major rellevància a no ser discriminats per la seva edat ni per la seva malaltia.
Donant un missatge positiu i sense jutjar, volem fer reflexionar als jóvens sobre la idea de pensar que «cada cosa té la seva edat», no podem etiquetar, dividir i discriminar a les persones amb una cosa que tan afecta a majors com joves.
Cal treballar i potenciar aptituds de tolerància i respecte a les persones i la solidaritat.
Quantes vegades hem escoltat a un metge, infermer, familiar… justificar el malestar, l’oblit circumstancial, la pèrdua de memòria, etc. com a «són coses de l’edat», sense explicar res més, sense una explicació adequada i tècnica de la seva circumstància o malaltia.
L’Edadisme pot tindre un gran impacte en la qualitat de vida de les persones majors, pot afectar el benestar social, a l’aïllament social i a la soledat no desitjada.
DES D’ACÍ VOS ANIMEM A CONTINUAR TREBALLANT EN AQUESTA LÍNIA I FOMENTANT ELS VALORS IMPORTANTS ALS NOSTRES JOVES PER FER UNA SOCIETAT MILLOR, MÉS TOLERANT I MÉS IGUALITÀRIA.
Mª Ángeles Durá
Vocal de FEVAFA