Avenida Tres Cruces, 67 bajo-izq · 46014 Valencia
96 151 00 02 · 670 611 207

21 de setembre: Dia Mundial de l’Alzheimer

El 21 de setembre se celebra el Dia Mundial de l’Alzheimer, proclamat per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i afavorit per Alzheimer’s Disease International (ADI).

El primer Dia Mundial de l’Alzheimer se celebre en 1994. I des de 2012 l’organització Alzheimer’s Disease International (ADI) va decidir estendre la commemoració per tot el mes de setembre, i així es va consignar el Mes Mundial de l’Alzheimer.

A Espanya és la Confederació Espanyola d’Alzheimer (CEAFA) l’encarregada de desenvolupar la campanya a nivell nacional, desenvolupant activitats que ajuden a conscienciar i a reivindicar millores per a la malaltia. En la Comunitat Valenciana es FEVAFA, la nostra Federación, composta  per 42 Afes federades,  l´encarregada d´aquesta tasca.

Objectius del Dia Mundial de l’Alzheimer

Sobretot es tracta de conscienciar sobre aquesta malaltia, que afecta no sols els pacients sinó també als cuidadors directes i familiars.

Principalment els objectius del Dia Mundial de l’Alzheimer poden resumir-se en els següents:

  • Conéixer les necessitats reals dels malalts. Brindar-los teràpies d’estimulació per a la memòria, exercicis mentals.
  • Oferir suports públics a les persones amb Alzheimer i els seus cuidadors.
  • Investigació sobre l’Alzheimer i els seus tractaments
  • Oferir formació sobre la malaltia i suport psicològic als cuidadors
  • Campanyes de prevenció de la malaltia, treballant en els factors de risc inicials.
  • Campaneyes de divulgació i sensibilització per a la societat en general.
  • Revindicar  drets i ajudes estatals i autonomiques per poder seguir desenvolupant la nostra feina.

Si tens a algú pròxim amb la malaltia d’Alzheimer o coneixes a algú que siga el cuidador principal d’una persona amb Alzheimer, NO et quedes parat! Ofereix-los la teua ajuda, ja que aquesta malaltia és molt exigent per les persones cuidadores i la familia.

Moltes vegades, el diagnòstic arriba en un moment difícil i no sempre els metges saben orientar a la família. És molt important conéixer les associacions que hi ha a la teua ciutat sobre l’Alzheimer, les anomenades AFAs (Associació de Familiars de l’Alzheimer). Els professionals que treballen en elles et sabran orientar sobre les cures, l’avanç de la malaltia, ofereixen tallers d’estimulació, centres de dia, Unitats de Respir… Tenim professionals de la salut molt especialitzats.

Som centres especialitzats en Alzheimer i sota aquesta signatura continuarem lluitant, no com vol la Conselleria, amb la reforma que esta efectuant i volent  que tots els centres siguem centres de dependència sense reconéixer la nostra especialitat i singularitat especial per a cuidar als nostres malalts.

Enguany des de FEVAFA s’està fent una campanya de sensibilització, anomenada “Mans per l’Alzheimer”, sol·licitant a quantes més persones, entitats, etc…. Vulgen participar, que es pinten una mà de verd i es facen una foto. Per alçar tots les nostres mans i revindicar  tot el que necessitem i exigim.

I com diu el nostre himne:

Valencians en peu alseuse !!!!!

Alçar-vos , pintar-vos la mà , i deixar la vostra empremta, el vostre suport per aquesta causa tan justa i que ens pot afectar a tots.

Mª Angeles Durá

Vocal de FEVAFA

Related Posts

Leave a reply



El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.